Kiinteistö Blog -

Putkiremontti – eri menetelmät ja niiden yhdistelmät

Putkiremontteja tehdään vuosittain tuhansissa suomalaiskodeissa. Silti putkiremontti on monelle asunnon omistajalle peikko – sitä pelätään ja siitä liikkuu paljon harhaluuloja. Osakkaiden kannattaa ottaa asioista selvää ennen putkiremonttipäätöksen tekoa. Näin osakkaat pystyvät paremmin osallistumaan putkiremonttia koskevaan päätöksentekoon omassa yhtiössään.

Taloyhtiön vesijohto- ja viemäriputkistot eivät ole ikuisia, vaan ne kestävät käytössä noin 40–60 vuotta. Tämän jälkeen putket on korjattava tai uusittava. Hälytyskellojen tulisi alkaa soida, jos putkistossa on jatkuvasti vuotoja ja tukkeumia. Toisinaan taloyhtiöt lykkäävät putkiremonttia viimeiseen asti. Tällöin on hyvä ymmärtää, millaista riskipeliä pelataan. Yksikin putkivuoto voi aiheuttaa valtavat kustannukset.

Putkiremontti voidaan toteuttaa vaihtamalla rakennukseen uudet putket taikka pinnoittamalla tai sukittamalla vanhat putket. Nykyään on mahdollista myös yhdistellä eri menetelmiä; voidaan esimerkiksi vaihtaa näkyvissä olevat viemäriputket uusiin ja sukittaa rakenteissa olevat viemäriputket. Väitän, että hybridiratkaisujen suosio tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Ne sopivat moniin taloyhtiöihin ja auttavat säästämään remonttikustannuksissa.

Se, miten taloyhtiön putkiremontti toteutetaan, riippuu periaatteessa osakkaiden tahdosta. Jos tavoitellaan pitkäaikaista lopputulosta, putkiremontti kannattaa toteuttaa uusimalla putkistot joko vanhaan tai uuteen paikkaan tai hybridiratkaisuna. Jos taas putkien tarvitsee kestää käytössä vain 10–20 vuotta, voidaan harkita myös pinnoitusta.

Putkiremonttia suunniteltaessa selvitetään tavallisesti mahdollisuus tehdä rakennukseen samanaikaisesti myös muita remontteja esim. sähkö- ja tietoliikennejärjestelmien uusiminen. Osakkaiden kannattaa suhtautua avoimesti näihin muihin remontteihin. Remontteja yhdistelemällä voidaan nimittäin säästää remonttikustannuksissa.

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan kehityspäällikkö Jari Virta.