Kiinteistö Blog -

Kaksi tapaa tehdä se: oikea ja väärä

Otteita elävästä elämästä: ”Sain isännöitäväksi taloyhtiön, jossa oli siirrytty hetki ennen minun aikaani maalämpöön. Hankkeessa ei ollut käytetty suunnittelijaa eikä valvojaa, oli hankittu ties mistä lämpöpumppu ja lopuksi urakoitsija meni konkurssiin. Kovilla pakkasjaksoilla oli asunnoissa sisälämpötila 18 astetta. Muun muassa lämpökaivot olivat alimittaisia, putket liian pieniä ja osa kytkennöistä tehty väärin.  Paloi kyllä aikaa ja tupakkia, jotta saatiin asuntojen lämpötila nousemaan n. 1,5-2 astetta.”

Nykypäivänä asiakaskokemus ja elämyksellisyys ovat pop. Harmittavasti taloyhtiömaailmassa välillä unohtuu, että meistä monet pitävät positiivisista fiiliksistä. Väittäisin, että useimmalle jo pelkästään värjöttely 18 °C:n sisälämpötilassa olisi ehdoton ”No No” -elämys. Harva meistä taitaa haluta myöskään lisää kiistoja ja riidanaiheita omaan taloyhtiöönsä, saati rahan suoranaista polttamista tyhmyyden roviolla.

Miksi kuitenkin hommat lähtevät lämmitysasioissa välillä lapasesta, kuten edellä olleessa esimerkissä? Me asunto-osakeyhtiöiden omistajat autamme välillä tehokkaasti hankkeiden joutumisessa sivuraiteille. Tiedämmekö, mitä tarvitsemme ja haluamme? Osaammeko sopia asioista ja valvoa omaa etuamme? Menevätkö energia-asiat tunteisiin? Viimeinen niitti arkkuun on unohtaa lämmitysjärjestelmän uudistamisen olevan korjaushanke siinä missä putkiremonttikin, ja säästää väärässä paikassa: suunnitelmallisessa toiminnassa ja asiantuntija-avussa.

Siniset silmät eivät ole energia-asioissa aina hyvästä. Kaupparatsut ovat viime kädessä hankkimassa leipänsä päälle voin seuraksi makkaraa. Onneksi monimutkaisestakin asiasta saa helpon sopivasti yksinkertaistamalla: On vain kaksi tapaa tehdä lämmitysjärjestelmän uudistaminen – oikea ja väärä. Oikeassa tavassa toimitaan suunnitelmallisesti, panostetaan hankesuunnitteluun ja pidetään jäitä hatussa. Paras suoja riskejä vastaan – tuo korjaushankkeiden preservatiivi – on huolellinen ja asiantuntijavoimin tehty hankesuunnittelu.

Tervetuloa kuuntelemaan lisää taloyhtiöiden uusista energiaratkaisuista, niihin liittyvistä kommervenkeista ja siitä oikeasta tavasta tehdä näitä uudistuksia keskiviikkona 27.9. klo 10.30 alkaen Kiinteistö 2017 -messuille.

Kirjoittaja Petri Pylsy toimii Kiinteistöliitossa johtavana asiantuntijana (energia ja ilmasto).

Tule kuulemaan aiheesta lisää keskiviikkona 27.9. klo 10.30 alkaen, Kiinteistö 2017 -messuille