Skip to content

Taloyhtiöt loppusuoralla huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä

Taloyhtiön osakeluettelotiedot on siirrettävä huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden aikana. Kiinteistömessuilla 11.–12.10.23 ehdit hoitaa homman vielä taloyhtiöiden tukiklinikalla.

Blogitekstiä kirjoitettaessa toukokuun viimeisellä viikolla on asunto-osakeyhtiöillä vielä puolisen vuotta aikaa siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitoksen ylläpidettäväksi. 29.5.2023 noin 23 % taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa tiedot huoneistotietojärjestelmään. Siirto tehdään Maanmittauslaitoksen tarjoamassa sähköisessä palvelussa, missä siirron pohjaksi on esitäytettyjä tietoja taloyhtiöstä sekä osakehuoneistoista sekä niiden omistajista. Itse siirrossa esitäytetyt tiedot pitää tarkistaa ja tarvittaessa korjata.

Taloyhtiöissä, jotka ostavat isännöinnin palveluna tilanne on hallussa. Isännöintitoimistot hoitavat yhtiöiden osakeluettelojen siirrot. Isännöintialalta on tullut viestiä, että siirrot tehdään kevään yhtiökokouskausien ja kesälomien jälkeen. Osa isännöintiyrityksistä on jo siirtänyt kaikkien asiakasyhtiöidensä osakeluetteloiden ylläpidon Maanmittauslaitoksen vastuulle ja myös isoimmissa isännöintiyrityksissä siirrot ovat jo kovassa vauhdissa.

”Isännöintitoimistot hoitavat yhtiöiden osakeluettelojen siirrot”

”Myös Kiinteistömessuilla järjestämme yhdessä Kiinteistöliiton kanssa taloyhtiöiden avuksi osakeluettelon siirron tukiklinikan”


Maanmittauslaitos pyrkii auttamaan siirtourakassa
paitsi isännöintitoimistoja, myös niitä taloyhtiöitä, jotka hoitavat isännöintinsä omatoimisesti. Maanmittauslaitos on tuottanut taloyhtiöiden avuksi ohjeita, verkkokoulutuksia, webinaareja sekä ohjevideoita. Lisäksi konkreettisena apuna olemme järjestäneet taloyhtiöille osakeluettelon siirron tukiklinikoita, missä Maanmittauslaitoksen asiantuntijat ovat auttaneet taloyhtiöiden edustajia tekemään osakeluettelon siirron. Tukiklinikoita on järjestetty vuoden ajan eri puolilla Suomea Maanmittauslaitoksen palvelupisteissä sekä yhteistyössä Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten kanssa yhdistysten toimistoilla.

Klinikoita tullaan järjestämään vielä syksyllä 2023 yhdessä Kiinteistöliiton ja sen jäsenyhdistysten kanssa. Tilaisuuksien ajat sekä paikat varmistuvat alkusyksynä ja ilmoittautumislomakkeet tulevat osakehuoneistorekisteri.fi:n tapahtumat -sivulle. Klinikalla taloyhtiön edustaja ei tarvitse omaa tietokonetta, vaan siirtopalvelua voidaan käyttää Maanmittauslaitoksen asiantuntijan tietokoneella.

Myös Kiinteistömessuilla järjestämme yhdessä Kiinteistöliiton kanssa taloyhtiöiden avuksi osakeluettelon siirron tukiklinikan. Ilmoittautuminen tukiklinikalle avataan syksyn aikana. Rekisteröidy kävijäksi Kiinteistömessuille ja tule kuuntelemaan viimeiset vinkit huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä. Nähdään Messukeskuksessa lokakuussa!


Kirjoittaja
Markus Tast
Johtava asiantuntija, maanmittauslaitos

Kuvat
Mika Nuorva

 

Julkaistu 6.2.2023