Skip to content

 

Asunto Oy Euran perinnejulkisivukorjaus voitti 

 Julkisivuremontti 2023 -kilpailun voittajat ovat ratkenneet. Voiton vei Asunto Oy Eura, toiseksi sijoittui As Oy Kaskitie 11–15 ja kolmannelle sijalle sijoittui As Oy Pitäjänmäentie 17. Palkinnot jaettiin tunteikkaissa ja jännittyneissä tunnelmissa 11.10.2023 Kiinteistömessuilla Helsingin Messukeskuksessa. 

 Kilpailun 8 erinomaista ehdokasta edustivat erilaisia julkisivuremontteja eri aikakausilta. Näissä hankkeissa korostui tärkeä toimintaprosessi, joka sisälsi kuntotutkimuksen perusteella valitut korjaustavat, osallistavat toimenpiteet osakkailta ja asukkailta, ammattitaitoisen suunnittelun ja huolellisen toteutuksen sekä kokonaisvaltaisen projektin hallinnan. 

 ”Julkisivuremonttien suunnittelu ja toteutus on haastavaa, jotta löydetään oikeat korjaustavat ja -menetelmät. Voittaneissa kohteissa haasteet oli onnistuttu selvittämään ammattitaitoisesti sekä osakkaita että asukkaita kuunnellen”, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen toteaa kilpailuehdokkaista. 

1.palkinto Asunto Oy Eura

Suomen Messusäätiön rahoittaman Julkisivuremonttikilpailun voitto meni tällä kertaa Helsingin Vallilassa sijaitsevalle Asunto Oy Euralle, jonka piirustukset ovat peräisin Lars Sonckin suunnittelutoimistosta. Siinä tehtiin erinomaisen hieno perinnejulkisivukorjaus, jossa onnistuttiin palauttamaan 1920-luvun arkkitehtuuri, ilme ja tunnelma vuosikymmenten jälkeen.  

2. palkinto As Oy Kaskitie 11-15

Toiseksi tulleen tamperelaisen As Oy Kaskitie 11–15:n julkisivukorjaus edustaa haasteellisen tiiltä ja betonia yhdistäneen julkisivun innovatiivista ja kokonaisuutena hyvin hallittua korjausta.

3. palkinto As Oy Pitäjänmäentie 17

Helsinkiläisen As Oy Pitäjänmäentie 17 julkisivuremontissa yhdistyivät ansiokkaasti erikoinen hirsirunkorakenne, alkuperäisen arkkitehtuurin vaaliminen entisen ulkoasun ja yksityiskohtien palauttamisella sekä energiatehokkuuden ja asumisviihtyisyyden parantaminen.

 

Miksi Vuoden julkisivuremonttikilpailu on tärkeä taloyhtiöille ja isännöitsijälle?

“Kilpailut ovat tärkeitä, sillä niiden kautta voidaan nostaa esille onnistuneita korjaushankkeita sekä niiden onnistumiseen vaikuttaneita tekijöitä – kuten huolellista valmistelua, hyvin sujuvaa yhteistyötä projektiorganisaatioiden kesken ja lisäksi ilman muuta myös urakoitsijoiden ammattitaitoa”, 10+ Isännöinti Oy:n isännöitsijä Sami Asujamaa kommentoi.

 

Korjausrakentamistietoutta vahvistettava

”Suunnitelmallinen kiinteistönpito ja oikea-aikainen korjaaminen ovat avainasemassa, kun rakennuksia ylläpidetään. Taloyhtiöissä on edessä korjausrakentamisen piikki. Samalla, kun talossa tehdään suuria remontteja, asumisen laatutasoa ja energiatehokkuutta olisi järkevää parantaa. Alan tutkimus- ja kehitystoimintaa ja korjausrakentamisen koulutusta kaikilla tasoilla pitäisi pikaisesti lisätä. Korjausneuvontaa ja korjaamista sekä ylläpitoa koskevaa tietoa tulisi olla entistä paremmin saatavilla. Asukkaiden, kiinteistönomistajien ja isännöitsijöiden sekä julkisten päättäjien tietoisuutta korjausvelan ja sen kasvun vaikutuksista pitää lisätä”, arkkitehti SAFA Maritta Koivisto totesi Rakennustuoteteollisuuden edustajana kilpailun tuomaristossa.

 

Kilpailu järjestetään seuraavan kerran Kiinteistömessuilla 2025

Julkisivuremontti-kilpailu toteutetaan kahden vuoden välein yhteistyössä Julkisivuyhdistys – JSY ry:n, Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA Ry:n ja Suomen Messusäätiön kanssa, jolta on saatu 3 000 euron palkintoraha jaettavaksi palkittaville taloyhtiöille. Tuomaristossa on ollut edustus myös Suomen Isännöintiliitosta ja Kiinteistöliitto Uusimaasta.