Skip to content

Taloyhtiöiden nousseet kulut rasittavat osakkaiden kukkaroa – mikä avuksi?

Taloyhtiöiden nousseet kulut rasittavat osakkaiden kukkaroa – mikä avuksi?

Menneen vuoden aikana ei ole voinut välttyä lähes viikoittaisilta uutisilta nousevista asumiskuluista. Tilanne on ollut moneltakin kannalta poikkeuksellinen. Taloyhtiöiden kulueristä lähes kaikissa on ollut nousupaineita, ja tämä on heijastunut merkittävinä korotuksina vastikkeisiin ja osakkaiden asumiskustannuksiin.

Kiinteistöliiton elokuussa toteuttaman Talous- ja rahoituskyselyn tulokset kertovat karua faktaa. Pelkästään vuoden 2023 aikana jo 65 prosenttia kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä on joutunut nostamaan hoitovastiketta. Keskimäärin kerrostaloissa korotus oli yli 9 prosenttia ja rivitaloissakin yli 6 prosenttia. Rivitalossa asuville lisäkorotusta tulee vielä usein suoraan maksetusta lämmityslaskusta. Otetaan tähän mukaan vielä korkojen nousu ja haastava yhtälö on valmis.

 

Miten sitten taloyhtiöiden kassapuskurit. Löytyykö niistä apua?

Valitettavasti monessa yhtiössä kassapuskurit on suurelta osin syöty, osalla tosin tilanne on hyvässä kunnossa. Suositeltavaa olisi, että taloyhtiöltä löytyisi vähintään noin 3-4 kuukauden vastikkeita vastaava määrä kassastaan. Tällöin yhtiön maksuvalmius on riittävällä tasolla. Keväällä Vastikekyselymme paljasti ikävän tilanteen. Noin 10 prosentilla vastaajista oli kassassa alle yhden kuukauden vastikkeita vastaava määrä. Toisin sanoen kassa oli lähes tyhjä. Mikäli yhtiön kassassa on alle kolmen kuukauden vastikkeita vastaava määrä, tulisi yhtiön budjetoida myös puskurin kasvattaminen vastikkeeseen. Tämä tuo taas yhden kasvavan kustannuserän osakkaiden kukkaroita rasittamaan, mutta vaihtoehdot ovat paljon huonommat.

Yhtiön maksukyvyn lisäksi pitää tietenkin miettiä myös osakkaiden maksukykyä. Miten yhtiö sitten pystyy tilanteeseen vastaamaan? Mitään taikatemppuja ei ole käytössä ja kriittisiä huolto- ja korjaustoimenpiteitä ei saa laiminlyödä. Sen sijaan nyt korostuu entistä enemmän suunnitelmallisen ja tarkan taloudenpidon tärkeys. Taloyhtiöllä tulee olla ennen kaikkea tarkka tietämys omasta tilanteestaan, selkeät periaatteet vastikeseurannan suhteen sekä pidemmän aikavälin suunnitelmallisuutta. Kulueriin on syytä paneutua tarkasti sekä tarkastella mitä käytetyillä euroilla oikeastaan saadaan. Kaikkein tärkeintä siis on nyt, että perusasiat tehdään hyvin ja huolella.

 

Juho Järvinen
talous- ja veroasiantuntija
Kiinteistöliitto

Kirjoittaja puhuu messujen Kiinteistö Arenalla taloyhtiöiden maksuvaikeuksista, niihin varautumisesta ja selviämisestä torstaina 12.10. klo 12.30 alkaen, joten tervetuloa kuulemaan lisää taloyhtiöitä puhuttavista lakiasioista!

 

Juho Järvinen