Skip to content

Taloyhtiön energia- ja lämmitysratkaisut

Kerro, kerro kuvastin, mik’ paras lämmitystapa ois

Taloyhtiön hoitokuluista iso siivu, tyypillisesti 30-40 prosenttia sujahtaa energiaan ja veteen. Tuosta siivusta merkittävin osa käytetään tilojen ja lämpimän käyttöveden lämmitykseen. On itsestään selvää, että taloyhtiön osakkaat ovat kiinnostuneita löytämään parhaan tavan hoitaa asuntojen ja lämpimän käyttöveden lämmittäminen omassa taloyhtiössä.

Pohtiessamme vastausta lämmitystapakysymykseen ei meidän tarvitse etsiä satuhahmoja tai taikapeilejä. Olennaista on suunnittelu ja huolellinen asioiden pohdinta. Oma taloyhtiö on tunnettava niin korjaustarpeiden kuin osakkaiden tahtotilankin osalta, jotta on mahdollista suunnitella ja johtaa asioita kokonaisuutena ja välttää osaoptimointia. Koskaan ei pidä unohtaa sitä, että lämmitystavan uudistaminen on täysiverinen korjaushanke siinä missä putkiremonttikin.

En ihmettele ihmisten hämmennystä lämmitystapa-asioiden suhteen, kun niiden parissa työskentelevätkin löytävät erilaisia värisävyjä teemasta keskustellessaan. Välillä lämmitysasiat näyttävät menevän tunteisiin ja tällöin unohtuu pitää huolta taloyhtiön edusta. Taloyhtiön kannattaa heti alusta alkaen hyödyntää puolueetonta asiantuntijaa, jonka tavoitteena ei ole myydä minkäänlaista lämmitysratkaisua.

 

Huolellisesti toimiessa ensiaskel on tunnistaa, onko olemassa todellinen tarve lämmitystavan muutokselle. Jos tästä on epävarmuutta, kannattaa silloin pohtia esiselvityksen toteuttamista ennen kuin hanketta viedään pidemmälle. Jos tarve on olemassa, on silloin panostettava asiantuntijan voimin tehtävään hankesuunnitteluun. Hankesuunnittelussa vertaillaan avoimesti ja itselleen rehellisesti eri vaihtoehtoja, määritellään mitä ja missä laajuudessa halutaan hankkia ja luodaan mahdollisuudet onnistua toimivan järjestelmän hankinnassa. Hyvällä hankesuunnittelulla varmistetaan taloyhtiön olevan tiukasti itse hankkeen ohjaksissa, tunnistetaan mahdollisia riskejä ja pyritään ehkäisemään niiden toteutumista.

 

Tärkeää on muistaa, ettei laskelmia ja suunnitelmia voi lainata naapuritaloyhtiöltä. Aina on pohdittava, mikä olisi omalle taloyhtiölle se paras mahdollinen lämmitysratkaisu. Neljä tärkeää asiaa lämmitystapauudistuksia pohdittaessa on

  • tunnistaa todellinen tarve uudistukselle
  • toteuttaa hankesuunnittelu huolella
  • huolehtia valvonnasta
  • suunnitella ja sopia järjestelmän toimivuuden varmistamisesta, seurannasta ja optimoinnista.

 

Kirjoittaja puhuu messujen Kiinteistö Arenalla keskiviikkona 11.10. klo 14.00 alkaen, joten tervetuloa kuulemaan lisää taloyhtiön energia- ja lämmitysratkaisuista!

Petri Pylsy, Kiinteistöliitto, Johtava asiantuntija (energia ja ilmasto)